הצטרפו לבלוג שלנו ותוכלו להנות מכתבות מקצועיות ופרסומים בלעדיים

בלוג

מה אנחנו יודעים על כרובית?

yael | 1 דקה קריאה | פברואר 5, 2024

מה אנחנו יודעים על כרובית?

כרובית היא ירק ממשפחת המצליבים, ניתן לאכול אותה טריה או מבושלת ‏בדרכים שונות כגון: צלייה, אידוי, הקפצה או טיגון.
מקורה של הכרובית אינו ברור, אך הסברה הרווחת היא שהיא הגיעה מאזור הים התיכון, ‏האזור שהוא כיום קפריסין.
כרובית נפוצה במטבחים שונים ברחבי העולם, ומשמשת להכנת מנות ומאכלים רבים ומגוונים.

מה אנחנו יודעים על כרובית

כרובית היא ירק ממשפחת המצליבים, ניתן לאכול אותה טריה או מבושלת ‏בדרכים שונות כגון: צלייה, ‏אידוי, הקפצה או טיגון. ניתן להשתמש בה גם ‏להכנת חלופות דלות פחמימות ‏ללחם, קרום פיצה או ‏פירה.‏

מקור הכרובית:

מקורה של הכרובית אינו ברור, אך הסברה הרווחת היא שהיא הגיעה מאזור הים התיכון, ‏האזור שהוא ‏כיום קפריסין. היא גודלה במשך למעלה
מ -2,000 שנה על ידי היוונים והרומאים הקדמונים.‏
לפי מחקרים, הכרובית היא ירק שנוצר מכרוב הבר שגדל באגן הים התיכון בתקופה הרומית. היא ‏התפשטה לאיטליה ולאירופה במאה ה-17, ולאחר מכן לאסיה ולאמריקה. המילה “כרובית” היא חידוש ‏של אליעזר בן-יהודה. ‏

היתרונות הבריאותיים של הכרובית:

לכרובית יש ראש לבן שעשוי ‏מהרבה פרחים קטנים ועלים ירוקים שמקיפים אותה. ‏
הכרובית עשירה בחומרים מזינים, כגון ויטמינים, ‏מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, להם יתרונות ‏בריאותיים רבים. ‏
הנה כמה מהיתרונות הבריאותיים שמאמינים שיש לכרובית‎:‎

עשירה בויטמין‎ C ‎.
ויטמין‎ C ‎הוא אנטיאוקסידנט חזק, שנחשב כמחזק את המערכת ‏החיסונית‏‎.‎

עשירה בסיבים תזונתיים.
הכרובית מכילה סיבים תזונתיים, שמסייעים בעיכול, בשמירה על רמת סוכר יציבה בדם, ובהורדת רמת ‏‏הכולסטרול הרע‏‎.‎

ויטמינים.
‎- ‎היא מספקת ויטמין‎ K ‎שחיוני לקרישת הדם, לחוזק העצם, ולמניעת הצטברות של סידן בכלי הדם.‏
‎- ‎היא מכילה כולין, שהוא חומר מזין חשוב לתפקוד המוח, העצבים, והזיכרון‏‎.‎
‎- ‎היא מכילה פיטוכימיקלים, שהם חומרים צמחיים המסייעים במניעת סרטן, בדלקות ובניקוי רעלים.‏
-כרובית מספקת חומצה פולית, אשר חשוב עבור נשים בהריון ואת הפיתוח של התינוק.‏

‎כרובית וקלוריות
– ‎היא דלה בקלוריות ובעלת רמת מים גבוהה, מה שהופך אותה למאכל מושלם לתזונה מאוזנת ‏ובריאה, אשר יכולה לעזור בתחושת מלאות בזמן ניסיון לרדת במשקל.‏

‏100 גרם כרובית מכילים:‏

‏ כ-25 קלוריות,‏
‏ 5.3 גרם פחמימות,‏
‏ 2.5 גרם סיבים, ‏
‏2.4 גרם סוכר ‏
ו-1.98 גרם ‏חלבון. ‏
‎- 11% ‎מהתצרוכת היומית המומלצת של כולין.‏
היא גם מקור טוב לוויטמין ‏C‏, אשלגן, חומצה פולית וויטמין ‏K23‎‏. ‏
הכרובית נחשבת למזון-על בגלל ‏הרמות הגבוהות של חומרים מזינים ותכולת קלוריות נמוכה.‏

כרובית בתרבויות שונות ברחבי העולם:

כרובית נפוצה במטבחים שונים ברחבי העולם, ומשמשת להכנת מנות ומאכלים רבים ומגוונים. להלן ‏כמה דוגמאות לשימוש בכרובית בתרבויות שונות‎:‎לאגס הייתה השפעה משמעותית על האמנות לאורך ההיסטוריה:‏

‏• בהודו, כרובית מבושלת לעתים קרובות עם תבלינים, תפוחי אדמה, אפונה, או ירקות אחרים ‏בתבשילים כמו גובי מסאלה. אפשר גם לטגן אותה בשמן עמוק בבלילה של קמח חומוס ותבלינים ‏להכנת גובי פאקורה או גובי מנצ’ורי.‏

‏• באיטליה, כרובית נקראת ‏cavolfiore‏ וניתן להרתיח, להקפיץ, לאפות או לצלות עם שום, שמן זית, ‏גבינה או אנשובי. היא משמשת גם להכנת פסטה אל פורנו, מנת פסטה אפויה עם כרובית, גבינה ‏ורוטב בשמל.‏

‏• בצרפת, כרובית ידועה בשם ‏chou-fleur‏ והיא מבושלת לעתים קרובות ברוטב שמנת עם גבינה, ‏חמאה או שמנת. אחת המנות הצרפתיות המפורסמות ביותר עם כרובית היא פוטאז’ דובארי, מרק ‏קטיפתי שנקרא על שמה של מאדאם דו בארי, פילגשו של המלך לואי החמישה עשר.‏

‏• בסין, תמצאו את הכרובית כבושה, מאודה, או מבושלת עם בשר או טופו. מאכל סיני פופולרי עם ‏כרובית הוא סואן לה הואה קאי
(‏suan la huā cài‏), מאכל חריף וחמוץ עם חומץ, סוכר ושמן צ’ילי.‏

בחלקים מסוימים של הודו, הכרובית נחשבת לסמל של שגשוג ומזל טוב, ולעתים קרובות היא מבושלת ‏ונאכלת באירועים מיוחדים,
כגון דיוואלי, חג האורות.‏
באיטליה, יש אנשים המאמינים כי אכילת כרובית בערב השנה החדשה תביא עושר ואושר בשנה ‏החדשה.‏

‎שוברים מיתוסים
כרובית היא הכלאה בין ברוקולי לכרוב. כרובית אינה הכלאה של ברוקולי וכרוב, אלא זן נפרד של ‏אותו מין צמחים. הם קשורים זה לזה, אך יש להם מאפיינים שונים ופרופילים תזונתיים שונים. לכרובית ‏יש ראש לבן, ואילו לברוקולי יש ראש ירוק. בכרובית יש פחות קלוריות ויותר ויטמין ‏C‏ מאשר ברוקולי.‏

הכרובית תמיד לבנה. בעוד לבן הוא הצבע הנפוץ ביותר של כרובית, ישנם גם זנים אחרים שיש להם ‏צבעים שונים, כגון ירוק, סגול, כתום, או צהוב. צבעים אלה נובעים מנוכחותם של פיגמנטים שונים, כגון ‏כלורופיל, אנתוציאנין או קרוטנואידים. יש להם גם טעמים שונים ויתרונות תזונתיים. לדוגמה, בכרובית ‏סגולה יש יותר נוגדי חמצון, בעוד בכרובית כתומה יש יותר ויטמין ‏A‏.‏


קראו גם – קציצות ברוקולי וכרובית ליב | כרובית מטוגנת בליווי טחינה ירוקה

 

 

* המידע והתכנים באתר אינם מהווים חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא. כל חומר המופיע באתר זה הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול. השרותים והמידע באתר זה הינם כלליים ולא ניתן להתאימם באופן פרטני לצרכיו של כל אדם ואדם ועל כן ולצורך קבלת טיפול רפואי ו/או יעוץ אישי יש לפנות לרופא.